Article: PRESENTACIÓ DEL SINDICAT DE LLOGATERS AL FARRÓ

Barcelona està patint des de ja fa mesos una bombolla immobiliària  basada en l’increment especulatiu i abusiu del preu dels lloguers, que està expulsant i segregant la població dels nostres barris i municipis. Durant el 2017 els preus del lloguer a la ciutat van pujar un 9,4%, l’augment continua aquest any i trasllada la pujada a la primera i, fins i tot, la segona corona metropolitana. Aquest fet, combinat amb la precarització laboral que pateixen molts veïns i veïnes multiplica el risc d’exclusió residencial:  el preu mitjà dels pisos de lloguer a Barcelona el darrer trimestre del 2017 va ser de 877€, mentre que un de cada tres treballadors/es cobra menys de 843€. Així doncs no ens ha d’estranyar que el 85% dels desnonaments fets a la ciutat durant el 2017 fossin per impagament de lloguer. En aquests moments les famílies han de destinar, de mitjana, un 45% dels seus ingressos totals al pagament del lloguer, la qual cosa fa la situació del tot insostenible i ja està tenint efectes directes en la salut pública pel desgast físic i emocional derivats de la tensió i ansietat d’haver de marxar.

Cada cop més els fons d’inversió i intermediaris immobiliaris especuladors decideixen comprar edificis sencers a la ciutat, moltes vegades amb llogaters a dins, per reconvertir-los en pisos de luxe i s’expulsa així els seus habitants. L’impacte d’aquesta bombolla va més enllà dels efectes directes sobre els veïns i veïnes ja que també desfigura el paisatge dels nostres barris, desplaçant especialment joves i gent gran, i alhora fa proliferar activitats allunyades de les necessitats del veïnat, desapareixent els comerços de tota la vida.

Com s’ha arribat a aquesta situació? Doncs per una combinació de factors: l’escassetat de l’oferta de pisos, especialment pisos públics de lloguer, la pressió provocada pels efectes perversos de ser una ciutat “de moda” i atractiva turísticament i, tot plegat, en el marc d’una legislació que protegeix més els arrendadors que els inquilins. Les diferents lleis d’arrendaments promulgades des de la transició han anat liberalitzant el sector, escurçant els terminis dels contractes i permetent que es puguin crear empreses com les Societats Cotitzades d’Inversió en el Mercat Immobiliari (SOCIMIS), exemptes del pagament de l’Impost de Societats.

En aquest sentit cal destacar també la baixa inversió que s’ha fet històricament a Barcelona i, en general, a l’Estat espanyol en habitatge social, molt allunyada dels països del nostre entorn. A la nostra ciutat el percentatge d’habitatge social no arriba a l’1,5% i a l’Estat espanyol és del 2,5%, quan a Europa, la mitjana és de l’11% i a ciutats com Viena arriba fins el 45%. En definitiva, no només és possible una situació Inmobiliaria diferent a la ciutat, sinó que això ja és una realitat en altres llocs.

Davant aquesta situació, l’any passat va néixer el Sindicat de Llogaters amb la voluntat d’aglutinar els i les veïnes que viuen o volen viure de lloguer i per reivindicar conjuntament els drets dels llogaters i incidir en tots els àmbits administratius i de govern. Així, el sindicat dóna serveis d’assessorament sobre els drets i deures i sobre les condicions contractuals dels lloguers (temporalitat, fiances, obres, condicions d’habitabilitat, manteniment, clàusules, etc), però també vol incidir en qüestions de caràcter més general com la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) o fomentar el desenvolupament de mesures legislatives i polítiques pel control i la limitació dels preus del lloguer, treballar per garantir un règim tributari en la tinença i ús de l’habitatge per evitar el frau i el greuge comparatiu dels beneficis fiscals entre propietaris i llogateres i reclamar més inversió en lloguer públic social. Així mateix, davant l’expulsió de veïns i veïnes de blocs sencers el sindicat ha engegat la campanya “Ens quedem!”. Aquesta campanya   dóna suport a les persones afectades, fomenta l’autotutela i l’autorganització davant les pujades abusives de lloguers i les no renovacions i ajuda a negociar amb la propietat, tenint sempre darrera la força del col·lectiu.

El passat mes de febrer es va fer la presentació del sindicat al barri del Farró, al nou centre cívic de Vil·la Urania, organitzada per l’Assemblea del 15M de Sarrià-St. Gervasi i l’AV del Farró, on vàrem tenir la oportunitat  de conèixer la situació actual i totes les lluites a què està fent front el sindicat.  A la presentació van assistir veïns i veïnes del barri que es troben o s’havien trobat en situació de “desnonament invisible”o, el que és el mateix, expulsió de les seves llars per augment de preus inassolibles o directament la cancel·lació dels contractes, i amb força casos de persones grans i que portaven molts anys de lloguer. I és que el Farró és el barri del districte de Sarrià-St. Gervasi amb més percentatge d’habitatges de lloguer i ja està patint casos de compra de blocs sencers, com els de diverses finques del carrer Balmes, on grups inversors estan fent fora els habitants i pressionant  els llogaters de pisos de renda antiga, que són majoritàriament persones grans i algunes que viuen  soles.

Per lluitar contra tot això el sindicat té un punt d’acollida que es pot consultar al web (https://sindicatdellogateres.org/)  i també es pot contactar per telèfon o mail (sindicatdellogateres@gmail.com i 693 809 646 , de 17h a 20h de dilluns a divendres). Us animem a unir-vos a la lluita col·lectiva contra aquesta nova bombolla Inmobiliaria i a fer la màxima difusió de la tasca del sindicat, especialment a qualsevol persona que sapigueu que es troba en una situació vulnerable.

Ariadna Cotén
Assemblea 15M Sarrià-St. Gervasi

Article publicat a COSES DEL FARRÓ, nº 9. SANT JORDI. 2018. La revista de l’Associació de Veïns i Comissió de Festes del Barri del Farró.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s