Què és el TTIP i com ens pot afectar

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió) és un acord que negocien la UE i els EUA amb l’objectiu d’ampliar el mercat de béns i serveis entre les dues parts. Pretén la reducció o eliminació de les barreres aranzelàries i de les diferències entre legislacions de les parts signants.
Les negociacions s’estan duent a terme amb un gran secretisme.
Un 93% de les converses preparatòries de la negociació ha tingut lloc entre les institucions europees i les grans multinacionals. Els interessos d’aquestes corporacions han configurat les directrius del tractat.


En ampliar-se el mercat, la competència s’incrementarà i la mateixa Comissió Europea reconeix que l’avantatge competitiu de certes indústries nord-americanes generarà un notable impacte negatiu en les homòlogues europees. Serà un cop molt dur per al teixit empresarial europeu, constituït en un 99% per petites i mitjanes empreses.
Tots els governs hauran d’adaptar les seves normatives nacionals als nous acords internacionals, en els àmbits laboral, financer, fiscal, mediambiental, etc. A més, les característiques d’aquest tractat faran impossible de modificar-lo si futures forces polítiques ho consideren necessari.
Un dels principals objectius del tractat és permetre que les multinacionals nord-americanes s’introdueixin al sector públic europeu, percebut per aquelles com un gran mercat per expandir-se. Els negociadors dels EUA han assenyalat molt  particularment la regulació sobre sanitat com un dels principals objectius a harmonitzar, ja que la regulació de la UE és més rígida que la nord-americana.
A la UE regeix el principi de precaució, pel qual les empreses han de demostrar que els seus productes no són perjudicials per a la salut. En canvi, als EUA l’Administració ha de demostrar la nocivitat d’un producte per poder retirar-lo del mercat. Amb l’harmonització de legislacions, Europa s’inundarà de productes habituals als EUA, però prohibits a la UE. Als anys 1980 i 1990 la UE va restringir la importació de molts productes nord-americans per motius de salut. El 70% dels aliments venuts als EUA conté ingredients modificats genèticament.
El TTIP acostarà les normes laborals europees als estàndards dels EUA, que només han subscrit dos dels vuit Convenis fonamentals de l’OIT.
El TTIP permetrà que les multinacionals demandin els estats que aprovin lleis que perjudiquin els seus beneficis econòmics presents o futurs. Això situarà el TTIP per sobre de la Constitució de cada país
Alguns exemples. La implementació d’altres tractats de lliure comerç ha permès que:
° L’empresa Phillip-Morris demandés l’Uruguai per haver posat alertes sanitàries als paquets de tabac (2.000 milions de dòlars).
° L’energètica sueca Vattenfall demandés Alemanya per haver apagat les centrals nuclears arran de Fukushima (3.700 milions de dòlars).
° Lone Pina demandés Canadà per la moratòria de fracking aprovada pel govern
del Quebec (250 milions de dòlars).
Les multinacionals addueixen que les decisions dels governs els farien perdre potencials beneficis futurs.
El 6 de maig de 2014 el grup d’Izquierda Plural al Congrés de Diputats demanava que l’aprovació del tractat es sotmetés a referèndum. Van votar en contra d’aquesta moció CiU, PP, PSOE i UPyD. Els representants d’aquests quatre partits van fer un elogi entusiàstic del tractat.

Assemblea 15M Sarrià-Sant Gervasi

Publicat a Línia Sarrià Sant Gervasi; núm 58, 07/07/2015, pàgina 5  web PDF

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s