Jo trio Clínic, 100×100 públic

Per tots és conegut que en els darrers anys i sobretot des de l’arribada a la conselleria de sanitat de Boi Ruiz, la sanitat pública catalana ha sofert una sèrie d’atacs que n’han anat empitjorant el servei: retallades, tancament de quiròfans hospitalaris i de centres d’atenció primària, privatització de la sanitat pública, etc.
Nosaltres ens volem fixar en el cas de l’Hospital Clínic, atès que aquest hospital, situat a l’esquerra de l’Eixample, és també l’hospital de referència per als veïns i veïnes del districte de Sarrià – Sant Gervasi.
L‘any 2013 les retallades en el pressupost de l’Hospital Clínic van ser de 17,5 milions d’euros, es van tancar 74 llits i un 9% dels quiròfans, a base de derivar la cirurgia de traumatologia a l’Hospital del Sagrat Cor. Aquesta reducció, mantinguda el 2014, accentua encara més la política de reordenació d’activitat especialitzada mitjançant la derivació a hospitals privats com són el Sagrat Cor i el Plató. Mentre els recursos de la sanitat pública es veuen reduïts –es tanquen llits i quiròfans, i es retallen sous i drets laborals–, s’afavoreixen les contractacions amb entitats gestionades per fons de capital risc com Idcsalud (Sagrat Cor i Hospital General de Catalunya). Idcsalud, abans Capio, és una de les companyies més beneficiades per les privatitzacions sanitàries de CiU a Catalunya, i any rere any ha ampliat els seus guanys (127 milions d’euros el 2012). Avui la situació és que dels 525.000 ciutadans i ciutadanes que corresponen a l’Àrea de Salut Barcelona Esquerra, tan sols 285.000 són atesos a l’Hospital Clínic, 120.000 i els pacients de traumatologia, al Sagrat Cor, i 115.000, al Plató (la resta, a l’Hospital General de Catalunya i Barnaclínic).
Des de fa uns quants mesos, treballadors i treballadores del Clínic, conjuntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, s’estan mobilitzant contra aquestes retallades i les derivacions al Sagrat Cor i al Plató, i des del mes de juny han parat al carrer taules informatives i de recollida activa de reclamacions dins de la campanya “Jo trio Clínic, jo trio 100% públic”; podeu trobar-ne més informació a http://tancadaclinic.wordpress.com/. Des de la Plataforma de Sarrià – Sant Gervasi en Defensa de la Sanitat Pública, ens solidaritzem amb aquesta campanya i ens manifestem clarament en contra de les derivacions a centres privats per diversos motius:
1. En primer lloc, no podem acceptar que es consideri la sanitat pública com una “oportunitat de negoci” en què el diner públic, els nostres impostos, es converteixi en benefici privat. D’aquesta manera, buscant els guanys de l’accionariat, es porta a terme el control sobre l’activitat i la gestió dels centres privats: rebaixant salaris i condicions laborals, i disminuint també la qualitat assistencial, fet que arriba a traduir-se en el rebuig de pacients quan els costos generats posen en perill els beneficis. Però és que, a més a més, això comporta un encariment del sistema, com no pot ser d’una altra manera a causa de la necessitat de la iniciativa privada de tenir guanys. Per posar un exemple que ha sortit a la premsa fa tan sols unes quantes setmanes, el servei de rehabilitació i logopèdia derivat a l’Hospital del Sagrat Cor (per adjudicació directa sense concurs) és un 32% més car.
2. D’altra banda, a començaments de desembre es va conèixer el primer informe del Monitor de Reputació Sanitari, un document que mesura la qualitat dels hospitals (http://politica.elpais.com/politica/2014/12/02/actualidad/1417520144_113202.html). Hi observem que l’Hospital Clínic té uns resultats molt alts (el segon d’Espanya), i si en general comparem els resultats obtinguts pels hospitals públics i privats, veiem que hi ha diferències importants. Els hospitals privats tenen una dotació tecnològica i professional inferior a la dels públics, i de fet tornen a derivar els pacients a la pública quan hi ha complicacions. És a dir, donen un servei pitjor amb un cost més elevat.
Per tot això, demanem (com ho fa Tancada Clínic) la reobertura de llits, quiròfans i serveis amb la dotació econòmica i el personal sanitari suficients, i demanem també que el 100% dels diners públics es destinin a finançar centres públics i no es transfereixin, per incrementar els beneficis dels accionistes, als centres privats.
Plataforma Sarrià-Sant Gervasi en Defensa de la Sanitat Pública
assembleasarria@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s