La sanitat pública a Sarrià – Sant Gervasi

(Article publicat a la revista Vall de Vidre, pàg. 14)

Un alt percentatge (pràcticament el 70%, l’any 2011) de la població del Districte de Sarrià – Sant Gervasi té doble cobertura sanitària, proporció molt superior a la de la ciutat de Barcelona (que no arribava al 40%, també el 2011). Això significa que, majoritàriament, s’està pagant una assistència sanitària privada, malgrat que es tingui dret a la sanitat pública. Aquesta realitat es tradueix en un consum menor del servei de salut pública al nostre Districte. I, per tant, en un percentatge menor de la població atesa als CAP (Centres d’Atenció Primària). És possible que això afavoreixi una atenció més relaxada i sense episodis de saturació al servei.

Dels tres CAP del Districte (Sarrià-Vallvidrera, Sant Gervasi i Marc Aureli – Sant Elies), un està gestionat directament pel Servei Català de la Salut (CatSalut), i els altres dos són Entitats de Base Associativa (EBA). Les EBA són empreses privades participades i gestionades pel personal sanitari, però finançades amb aportacions anuals del CatSalut. Les EBA de la ciutat de Barcelona estan ubicades en barris on una part important de la població té doble cobertura sanitària, com és el cas del nostre Districte. Així doncs, no és estrany que obtinguin unes bones valoracions pel que fa al servei que atorguen. Els CAP d’altres barris on la població utilitza fonamentalment la sanitat pública estan més sotmesos a problemes de massificació i acusen les retallades pressupostàries de forma molt més accentuada.

Efectivament, als informes que elabora l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, encarregats pel CatSalut, s’avaluen molts indicadors sobre el funcionament dels CAP. En termes generals, el grau de satisfacció pel que fa a l’atenció rebuda als CAP del Districte és bo.

Aquests mateixos informes expliciten que, com ja s’ha dit més amunt, el percentatge de població assignada que utilitza els serveis dels CAP del nostre Districte és menor que en altres barris. Això significa que, com també queda reflectit als informes, els professionals sanitaris realitzen menys visites que en altres CAP. Aquesta situació es deu al fet que una bona part dels veïns opta per subscriure assegurances mèdiques amb mútues privades i, per tant, no utilitza el servei públic sanitari. Això no obstant, la figura de la mútua privada perdria tot el sentit si la sanitat pública fos de qualitat, universal i gratuïta (cal tenir present que la sanitat la paguem entre tots amb els nostres impostos). I els governs han de posar el mitjans necessaris per tal d’aconseguir-ho. La salut és un dret de tota la ciutadania.

D’altra banda, al nostre Districte hi ha molts centres privats que reben finançament per part del Servei Català de la Salut, a canvi de serveis sanitaris. Per citar-ne alguns: Hospital Plató Fundació Privada, Centres Blau Clínic, Serveis Clínics S.A., Transport Sanitari de Barcelona, Centre de Diàlisi Bonanova…  Això obeeix al mateix procés gradual d’externalització de serveis (privatització) que està patint l’Hospital Clínic, l’hospital de referència del nostre Districte. Aquest procés pot desembocar en una pèrdua de qualitat dels serveis que rep l’usuari i, per tant, hem de lluitar per evitar-ho.

Per definició una empresa privada pretén obtenir uns beneficis econòmics (bé sigui per a l’empresa, bé sigui per a les retribucions dels seus directius). Per tant, dels diners públics que reben, una part servirà per engruixir aquests beneficis.

Els centres de titularitat i gestió pública no tenen afany de lucre, no destinen una part a beneficis. La Generalitat justifica l’externalització dels serveis sanitaris en el fet que l’empresa privada té una major eficiència. Però aquesta afirmació no ha estat mai demostrada.

Pel que fa a corrupció en el sector de la sanitat, la immensa majoria de casos pendents de resolució judicial, s’han donat (presumptament) en centres privats que tenen concerts econòmics amb l’Administració pública. La solució a la corrupció en els centres de salut ha de ser la rendició de responsabilitats i la penalització dels delictes, no l’increment d’externalització de serveis a l’empresa privada.

El nostre Districte és, en molts aspectes, privilegiat. Això, de vegades, ens pot fer oblidar que la millor societat és aquella en què tothom gaudeix d’una vida digna, cosa que inclou l’accés a una bona sanitat pública. Nosaltres també podem contribuir a aconseguir aquest objectiu si rebutgem l’externalització dels serveis sanitaris i la derivació a centres privats concertats.

Grup Sarrià-St. Gervasi en Defensa de la Sanitat Pública
assembleasarria@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s