Instància al senyor Trias per retirar la pista de gel

Benvolgut senyor Trias,

Davant la temença que aquest proper Nadal torneu a obsequiar els barcelonins amb una pista de gel al centre de la ciutat, ens dirigim a vós amb aquestes línies.

Barcelona està contaminada, ho diu un informe recent d’Ecologistes en Acció (EA) i la mateixa Comissió Europea des de fa anys. Ja ho sabeu, això, el vostre equip de govern i vós? Sou conscients que aquesta circumstància és doblement negativa per a la ciutadania, tant pel que fa a la salut (increment de malalties) com pel que fa a l’economia pública (multes europees per incompliment de les directives ambientals)?

Reproduint un fragment de la presentació del citat informe d’EA, “respirar aire net i sense riscos per a la salut és un dret inalienable de tot ser humà. Està sobradament demostrat que la contaminació atmosfèrica causa danys a la salut dels ciutadans i al medi. Es tracta d’un problema important dins de l’àmbit local, però també en un context planetari, ja que els contaminants poden viatjar llargues distàncies.

L’origen d’aquest problema a les nostres ciutats rau principalment en les emissions originades pel trànsit rodat, a la qual cosa cal afegir en una proporció molt menor les causades per les calefaccions, així com les produïdes pel trànsit marítim i aeri en aquelles ciutats que disposen de port i/o aeroport propers. En determinades regions també pot resultar rellevant el problema causat per determinades indústries, centrals energètiques (tèrmiques i de cicle combinat), refineries i incineradores; sense oblidar que també hi ha algunes fonts naturals d’importància”.

Tot i aquesta situació i advertiments, vista la vostra acció de govern –així com la dels vostres predecessors– i responent a les preguntes inicials d’aquest escrit, sembla que desconeixeu la gravetat que implica la contaminació de l’aire a Barcelona. Si no, com s’explica que encara no hàgiu adoptat cap mesura contundent per reduir l’ús del vehicle privat a la ciutat (peatge al centre?), que permeteu que l’energia es malgasti (estufes a l’aire lliure de terrasses dels bars i restaurants, negocis climatitzats amb les portes d’accés obertes, llums d’aparadors oberts quan el negoci ja és tancat…) i que promogueu idees tan brillants com la instal·lació d’una pista de gel al centre d’una ciutat mediterrània?

En relació amb això últim, recordem-ne algunes dades:

  • L’empresa N-Ice Skating, subministradora de la infraestructura, és propietat de la família Masó Rahola, integrant destacada de l’elit barcelonina que va fer negocis amb la dictadura i ara amb la “democràcia”. Enric Masó, precisament, va ser el penúltim alcalde franquista de Barcelona, i és conegut pels seus actes anticatalans.
  • La Fundació Barcelona Comerç, que va rebre una subvenció de l’Ajuntament de 500.000 €, va ser la impulsora de la pista de gel, que va tenir un cost aproximat d’1.000.000 €, va ser deficitària en un 5 % (per manca de patrocinadors) i no va ajudar significativament els comerciants a vendre més.
  • Per al funcionament de la pista de gel fan falta uns generadors que tenen un elevat consum energètic. Així, EA considera que la pista de gel va tenir un cost energètic de 33.600 kW i que va consumir més de 31.000 litres de gasoil com a combustible.

Dit això, sorgeixen moltes més preguntes:

  1. Com pot ser que un Ajuntament democràtic permeti l’ús de l’espai públic a una empresa amb vincles franquistes? Com és l’Ajuntament subvenciona i permet tan fàcilment l’ocupació del centre de la ciutat per a interessos privats durant 28 dies? No són qüestions dignes de ser referendades?
  2. Com és, en canvi, que quan una part de ciutadania vol reunir-se a la plaça de Catalunya durant uns dies per parlar de política –que molta falta fa– l’Ajuntament hi posa mil traves? Això és lògic respecte al punt anterior?
  3. Quants cops més la pista de gel ha de ser deficitària i els comerciants han d’admetre que no els fa incrementar les vendes perquè no es torni a repetir aquest disbarat ambiental?
  4. Quin sentit té atemptar conscientment contra la salut dels barcelonins? No és això una actitud del tot irresponsable?
  5. En lloc d’una pista de gel, no seria més adequat, en temps de crisi i de cara al Nadal, obrir la plaça a la ciutadania fent-hi tallers de consum responsable i d’educació ambiental?

Per tot això, senyor Trias, per ètica i per respecte als barcelonins, us demanem que no permeteu la instal·lació de més pistes de gel a l’aire lliure a la ciutat, de manera que aquesta decisió sigui la primera d’una sèrie de mesures ambientals que facin de Barcelona la ciutat més neta del món!

Senyor Trias, canviar d’opinió és de savis equivocats i, a més, és elegant.

En espera de la vostra resposta pública, rebeu una salutació cordial.

Assemblea de Sarrià – Sant Gervasi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s