Sigues el canvi, passa’t a la banca ètica!

En què s’inverteixen els diners que dipositem al nostre banc? Quins projectes financen els nostres estalvis? Aquestes i moltes altres preguntes són les que ens podem fer sobre el funcionament dels bancs on guardem el nostre sou any rere any. Cada vegada som més persones a les que ens preocupa on s’inverteixen els nostres diners, ens informem, prenem consciència i decidim fer un canvi. Tenim la certesa que a través d’una bona gestió dels nostres euros podem col·laborar a fer un món millor, el món pel que lluitem cada dia.

En el context de crisi que vivim hem pogut veure com un bon grapat de bancs i caixes de casa nostra han fet pagar a l’Estat amb pressupostos públics un deute adquirit per un mala gestió i l’especulació financera. Bankia, La Caixa, BBVA, Santander, Banca Cívica, Catalunya Caixa, Caixa Penedès, Caixa Terrassa…són entitats financeres que:

  • Treuen a les famílies de casa seva quan no poden fer front al pagament de la hipoteca.
  • Estafen a la gent gran oferint-los productes d’estalvi fraudulents.
  • Inverteixen en empreses d’armament.
  • Evadeixen els seus beneficis en paradisos fiscals.
  • Participen de l’especulació del mercat internacional financer que ens ha dut a la actual crisis.

Afectats per aquest fet amoral, cada vegada més gent és receptiva a la idea de sortir del sistema bancari tradicional i passar els seus diners a la banca ètica. La banca ètica inverteix únicament en projectes amb valor afegit per a la societat des del punt de vista social, mediambiental, cultural, educatiu, etc. Ens faciliten informació transparent sobre en què s’inverteixen els nostres estalvis. Les campanyes per treure els diners de la banca tradicional estan agafant força i estenent-se per tot el món. Als Estats Units es calcula que la campanya “Move Your Money” ha portat a que unes 10 milions de persones ja hagin fet aquest pas (El Mundo, 12/02/12). No obstant això, molta gent encara té dubtes i no acaba de trobar el moment per a fer el pas. Per aquest motiu, des de l’Assemblea de Sarrià-Sant Gervasi, hem decidit engegar una campanya que pretén servir com a impuls cap a la banca ètica, informant-ne a totes les persones que dubten o no la coneixen.

Els objectius de la campanya Sigues el canvi, passa’t a la banca ètica organitzada per l’Assemblea de Sarrià-Sant Gervasi són:

· Aconseguir en sis mesos la signatura de cinc-centes persones que es comprometin a iniciar el traspàs dels seus diners de la banca tradicional a l’ètica.

· Que l’efecte d’aquesta campanya es multipliqui a través del boca a boca o l’engrescament d’altres col·lectius a seguir el mateix projecte.

· Visibilitzar que els passos individuals cap a la banca ètica sumen i ens doten d’una gran força col·lectiva.

Per què passar els diners a la banca ètica?

· Fa compatible la rendibilitat econòmica amb el respecte dels drets humans i el mediambient.

· Es basa en els principis de:

Ètica aplicada: l’entitat té l’ètica com un procés de reflexió permanent en l’aplicació dels criteris d’inversió i concessió de crèdits.

Coherència: la banca ha d’utilitzar els diners de forma coherent amb els nostres valors.

Participació: la presa de decisions té lloc de manera democràtica. No es tracta només que les sòcies i els socis votin, sinó que han de poder participar de les polítiques bàsiques de l’entitat.

Transparència: la banca ètica ha d’oferir informació regular i pública de totes les activitats i les seves conseqüències.

Implicació: les entitats de finançament ètic han d’anar més enllà dels criteris negatius i han de definir la seva política d’inversió seguint criteris positius per poder transformar la societat. (font: fiarecyl.wordpress.com)

· Si deixem fora a la banca tradicional dels nostres estalvis, deixem d’invertir en negocis il·legals i sense ètica, i contribuïm a fer un món més just i respectuós.

Pots trobar més informació sobre la banca ètica i els moviments que la recolzen a: www.bancaetica.cat, www.moveyourmoney.org.uk

Algunes alternatives de banques ètiques que trobem actualment són:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s