Reflexions sobre la situació i els èxits de l’Assemblea llegides al començament de l’acte del 12M

Abans de donar pas als ponents de l’acte d’avui, volem fer una mica de síntesi de la situació de l’Assemblea de Sarrià – Sant Gervasi del 15-M i del que ha donat de si des que va néixer el passat 26 de maig del 2011.

Quan ens hem assegut a escriure tot el que s’ha fet el darrer any, ens hem quedat sorpresos en veure que s’han fet i aconseguit més coses de les que crèiem. No obstant això, n’apuntarem algunes de remarcables:

 • Durant els primers mesos es van fer cassolades molt sorolloses.
 • El 17 de juny es va emetre un comunicat públic arran dels fets dels dies 14 i 15 de juny al Parlament, en què es donava suport absolut a Arcadi Oliveres.
 • Hem portat a l’espai públic, mitjançant fins ara 9 xerrades en diferents places i centres cívics del districte, temes de debat d’interès social.
 • Donem informació més enllà de la que ofereixen els mitjans de comunicació oficials a més de 400 persones de la nostra llista de distribució de correu electrònic, als 320 seguidors del twitter i als 210 amics del grup  de Facebook de l’Assemblea. En aquest sentit, l’Assemblea no és només la gent que hi assisteix físicament, sinó també les persones que comparteixen informació i opinions diàriament a través de les xarxes socials de l’Assemblea.
 • Hem demostrat que l’ús respectuós de l’espai públic no necessita cap permís de l’administració (acte del 12-N i avui mateix).
 • A finals de l’any passat, vam elaborar una petita exposició sobre l’Assemblea i el 15-M, que s’ha exposat en dos centres cívics, i ara part d’aquells materials són a les Corts en una exposició conjunta amb una altra assemblea de barri.
 • Hem establert complicitats amb entitats i col·lectius: Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola (PCDC), Ecologistes en Acció, Plataforma Aturem Eurovegas, Can Masdeu, Casal Manuel de Pedrolo…
 • Fem sentir la nostra veu als “profitosos” consells de barri.
 • Hem col·laborat amb la preparació dels diferents actes de les festes alternatives de Sarrià (cinefòrum, ajut a la barra del bar durant els concerts…).
 • Fem sentir la nostra veu als “profitosos” consells de barri.
 • Elaborem materials informatius diversos per encartellar el carrer i repartir-los a la gent (felicitació de nadal, fullets del dia 12-N, fullets de la vaga de transports…).
 • El 26 de novembre, al Mercat Boig de la plaça de Sarrià, vam establir un punt de recollida d’aliments suplementari per al Gran Recapte de la Fundació Banc d’Aliments, que va aconseguir força menjar.

D’altra banda, els primers mesos vam tenir problemes per definir la nostra “funció” dins del barri i les línies de treball que havíem de desenvolupar, conseqüència de les dificultats obvies d’organitzar a un grup heterogeni de gent  amb interessos no sempre coincidents.

 • L’Assemblea de Sarrià – Sant Gervasi ha hagut de superar moltes dificultats per subsistir. Ho sabem; s’han comès errors, alguns iguals a les altres assemblees existents, d’altres han estat particulars de la nostra assemblea. Ho reconeixem, i per això entonem el mea culpa.
 • Tot i això, creiem que en aquests moments  podem dir que s’ha assolit una estabilitat i agilitat en el seu funcionament,  i la percepció entre els que hi participem és que, tot i les dificultats i els errors, s’està fent una bona feina i ens hi sentim a gust treballant.
 • Però sens dubte,  el fet més remarcable  respecte l’any passat és que podem dir orgullosos  que  a Sarrià-Sant Gervasi tenim Assemblea! Que a Sarrià-Sant Gervasi cada dijous fem un debat obert sobre temes tabús que abans no s’abordaven de manera transversal en el districte!  I que a Sarrià-Sant Gervasi hem potenciat una consciència social enriquidora.

Que hem de fer a partir d’ara?
– Cal continuar reconeixent, corregint i rectificant  el nostres errors per créixer saludablement.
– Cal potenciar els avenços i les victòries comunes, cal generar cultura de pluralitat confluent.
– Cal continuar el treball amb les mateixes ganes, amb  la mateixa generositat,  modèstia i sinceritat.
– Cal empenta, rebel·lia i força,  per impulsar un moviment de resposta a les necessitats socials.

I els resultats?
Els resultats, vindran per si sols, si la feina ha estat ben feta i amb alçada de mires.

Actualment l’ Assemblea te 5 campanyes en funcionament.  Les  campanyes serveixen  per a dotar l’Assemblea  d’objectius concrets i tangibles. Funcionen  principalment via e-mail amb l’objectiu que la  gent que habitualment no pot venir a les Assemblees també pugui participar-hi de forma activa.

Aquestes campanyes són:

 • Campanya contra les 16 portes: manifest, protesta en el procés participatiu de l’Ajuntament del mes de febrer, col·laboració amb la PCDC per preparar esmenes al Pla Especial del Parc Natural de Collserola i un acte a l’Ateneu Barcelonès el proper juliol.
 • ILP de la PAH: participem en la recollida de signatures (en necessitem un mínim de 500000 fins al novembre) per tirar endavant aquesta ILP contra els desnonaments; en aquest sentit, dissabte passat a la tarda, dins de la fira “Les Botigues al Carrer”, Iniciativa per Catalunya – els Verds ens va cedir amablement la seva parada, de manera que vam recollir més de 200 signatures. Gràcies. Després de les xerrades, si voleu signar, portem fulls perquè ho pugueu fer.
 • Campanya “Sigues el canvi. Passa’t a la Banca Ètica”, amb el propòsit que el veïnat del districte iniciï un traspàs dels seus estalvis a la banca ètica. Dissabte vinent se’n farà la presentació amb un acte en col·laboració amb la Casa Orlandai.
 • Campanya per l’auditoria del deute: no pagarem el deute dels banquers i dels especuladors.
 • Campanya per aconseguir un espai jove al districte, en col·laboració amb joves del Casal Manuel de Pedrolo.

Finalment, us informen que després de la xerrada farem un dinar popular amb les aportacions de cadascú i que després baixarem en columna cap a la manifestació de plaça Catalunya, però abans ens trobarem amb la columna de Gràcia a passeig de Gràcia amb Diagonal. Així mateix, durant tot el diumenge i dilluns a la tarda se celebrarà a plaça Catalunya o on ens deixin el Fòrum dels Pobles, un espai de debat públic per tractar diferents temes i cercar possibles línies d’acció; tothom hi està convidat, i l’Arcadi Oliveres hi participarà diumenge a la tarda. I ara sí, presentem els ponents que hem convidat:

Arcadi Oliveres, president de justícia i Pau.

Esther Vivas, membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Josep Maria Antentas, professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Gràcies per la vostra assistència i esperem que gaudiu d’aquesta jornada . Fes el pas i uneix-te al moviment! Aquesta és una lluita per guanyar un futur amb més esperança!

Salut i alegria!

One response to “Reflexions sobre la situació i els èxits de l’Assemblea llegides al començament de l’acte del 12M

 1. Retroenllaç: Parlant de la crisi i el 15M a Sarrià-Sant Gervasi « esther vivas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s