Ens hem begut l’enteniment. 10 raons per dir no a Eurovegas

A continuació teniu un escrit de l’Oriol Barba, un company de l’Assemblea que ens segueix des de l’estranger. Podeu consultar les seves reflexions al seu bloc, http://declarianesibardisses.blogspot.com/:

Encara em costa de creure el suport que esta rebent de totes bandes la proposta d’instal-lar el complex Eurovegas a Viladecans. L’any 2009, ja em vaig mostrar en contra de canviar les lleis a mida amb l’excusa de crear llocs de treball i desenvolupar models economics no sostenibles.

Pero en aquest cas, la cosa sembla encara mes flagrant. Existeixen molts motius per mostrar-s’hi en contra. Jo he intentat resumir-lo en els seguents deu punts:

1) Portem quatre anys denunciat que la crisi l’ha provocat l’economia especulativa. Ara proposem fer de l’activitat mes especultiva que existeix (el joc), el centre de l’activitat economica d’aquest pais. Aixo no es mes que reforçar el model que ens ha dut fins aqui.

2) Al nostre pais tenim una llarga tradicio de macro-complexos. L’experiencia ens diu que generalment les males practiques i la corrupcio solen acompanyar aquestes iniciatives. No cal anar gaire lluny per comprovar-ho: Marina d’Or, Terra Mitica, Sesenya o urbanitzacions fantasma al Montseny.

3) Suposant que es generessin els llocs de treball que es diuen (250.000 entre directes i indirectes segons dades de la prestigiosa Pilar Rahola), aixo suposaria que un 8% de la poblacio del pais estaria ocupada en un mateix projecte. Sembla evident la capacitat de xantatge que tindrien els seus propietaris un cop establert. Aixo es 25 vegades el nombre de treballadors de la factoria Seat de Martorell.

4) Quina garantia hi ha que aixo atrauria la quantitat de gent que diuen? El nostre pais esta ple d’inversions en els quals els plans d’explotacio no s’han complert: Spanair, l’aeroport de Lleida, l’Hotel Vela,… Per que aixo hauria de ser diferent?

5) Les grans economies mundials basen el seu poder en economia productiva, I+D i treball qualificat. No sembla que cap de les tres variables estigui present darrera d’aquest projecte, en el qual, insisteixo hi hauria ocupada gairebe el 10% de la força productiva del pais.

6) Es tracta d’una de les poques arees no urbanitzades de l’area metropolitana amb important valor ecologic. Situar-hi un complex es destruir-la per sempre. Que passara, d’aqui cinquanta o setanta anys quan a ningu li importi ni els casinos ni les platges i les convencions es facin per internet? No podem hipotecar els recursos de les generacions futures.

7) Les solucions magiques a la crisi no existeixen, malhauradament. En un pais de petites i mitjanes empreses, seran aquests emprenedors els que generaran llocs de treball. Es important donar-los suport.

8) Els beneficis del projecte quedaran en mans d’un grup reduit mentre que els costos (infraestructures, estres urba, contaminacio) els cobrirem entre tots.

9) La gracia de les lleis es que son estables i que no es canvien en funcio dels interessos de determinats grups. No crec que s’hagin de fer excepcions a determinats projectes i fer la vista grossa nomes pel fet que “son bons pel pais”. La inseguretat juridica es un gran enemic per a la recuperacio economica.

10) Permeteu-me el toc personal: heu vist el paio? Dona suport a un candidat que nega l’existencia de Palestina, que subvenciona diaris de propaganda politica a Israel i beneeix l’ocupacio de territoris en la linia mes extrema de la politica israeliana. El govern el rep amb els dos empresaris jueus mes importants del pais? Que cony es tot aixo? Tornem al tribalisme?

No entenc res…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s